Selamat Datang Ke Blog Salihah

Selamat Datang Ke Blog Salihah

Monday, 23 June 2014

Vitamin Shaklee Tak Berkesan ?? rugi jer...

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Penyayang lagi Maha Pemurah



"Beli mahal2 vitamin tapi x de kesan pon"

"Da lama makan vitamin ni,tapi langsung x de perubahan"

"Da 2 minggu makan tapi tak kurus-kurus pun"



dan banyak lagi rungutan yang selalu kita dengar...saya dulu pun selalu merungut macam ni gak...maklumla bila masuk farmasi nak beli vitamin,jurujual terus bagi dan tak explain ape2 melainkan cara makan je... itupun "makan sebelum makan" atau "makan selepas makan"....

kalo explain panjang sket pun adalah pasal harga,perbandingan antara brand,berapa kali sehari kena telan...yang basic2 je explanation dia...

Bila balik umah,makan la vitamin ikut2 suka hati..xde pantang larang pon...ape yang penting telan jer...last2,habuk pun tarak....huhuhuhu...inilah kesilapan terbesar saya dulu...

So sekarang,bila saya sendiri da terlibat dalam bidang pemakanan kesihatan ni...baru saya tahu banyak pantang larangnya bila makan vitamin neh...bukannya sesedap rasa jew makan....

kat bawah ni saya share betapa pentingnya pantang larang sms makan vitamin supaya kita berpuas hati dengan wang yang dilaburkan...



PANTANG LARANG MAKAN VITAMIN


 >> Vitamin A,D,E,K adalah vitamin larut lemak....Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.Sebaiknya diambil selepas anda memakan makanan berminyak/berlemak



       >> Vitamin C adalah vitamin larut air..So kena minum air banyak selepas amek vitamin C.supaya vitamin C cepat diserap oleh sel badan..Elakkan telan vitamin C selepas makan makanan berminyak/berlemak.
>

       >> Kalsium :Sebaik-baiknya diambil bersama susu dan sebelum tidur.Susu adalah minuman untuk membantu kita tidur,begitu juga dengan fungsi vitamin kalsium.Tapi AWAS!! Jangan makan kalsium bersama dengan zat besi (iron) kerana zat besi mengganggu penyerapan kalsium.


>>Jika anda mengambil supplement untuk kuruskan badan,wajib diambil bersama dengan vitamin2 larut lemak yang lain dan makan bersama makanan berlemak.Ini kerana,fungsi vitamin ini sudah tentunya untuk memecah dan membakar lemak,terutama kolesterol


>>Minum air minimum 3L (1L air untuk 25kg berat badan) sehari untuk membantu penyerapan vitamin dengan berkesan.Kalo kurang atau x cukup minum air,khasiat2 vitamin x dapat diserap dengan baik oleh sel-sel badan.

3    >>Jangan minum minuman berkafein seperti kopi/Nescafe/teh sebelum atau selepas mengambil vitamin kerana minuman berkafein akan menyerap nutrient dan khasiat vitamin..Sebabnya kopi mengandungi bahan phenol  yang mengganggu badan menyerap vitamin..so rugi jer makan vitamin tapi x dok kesan..membazir jeer…

4   
5    >>Perlu amek vitamin ikut masa secara konsisten…jangan ikut suka hati je..Hakikatnya perlu amek vitamin secara berterusan selama 90 hari/3 bulan kerana sel kita memerlukan  masa selama 90-120 hari untuk hidup dan serasi dengan kita.

6    >>Jangan makan vitamin sekaligus sebab ia akan meningkatkan kepekatan darah pada masa2 tertentu.So,makan ikut jadual 

7    >>Jangan makan ubat klinik sekaligus dengan vitamin..sbb darah akan kompius dengan dadah dalam ubat dan vitamin..Dadah dalam ubat akan merosakkan khasiat vitamin semulajadi...efeknya vitamin yang dimakan tu x memberi kesan langsung…rugi kan !!


>>Pengambilan vitamin disarankan diambil selepas makan bagi membantu proses penyerapan khasiat.Ambil vitamin mengikut kadar yang telah dicadangkan....kerana pengambilan vitamin yang berlebihan (terutama vitamin larut lemak) akan membahayakan kesihatan kerana ia disimpan dalam badan dan boleh menjadi toksid..


Dan sudah menjadi tabiat dalam masyarakat kita,

'Bila da jatuh sakit baru nak cari penawar'..kenapa tak amek langkah pencegahan awal-awal? 

Saya nak tekan kan sangat2 disini,vitamin bukan untuk menyembuhkan penyakit anda...Tetapi untuk menjaga dan mencegah tubuh badan anda dari terkena penyakit...ape yang penting adalah usaha untuk mencegah itu ada..Selebihnya kita berserah kepada Allah kerana DIA yang menentukan sihat sakit kita..



Alhamdulillah,kini saya makin bertenaga bila makan supplement selapas mengikut pantang larang ini...


Pengajarannya,tanya details dan dapatkan khidmat nasihat yang sewajarnya daripada penjual anda...jangan touch n go je...pastu anda sendiri terkial-kial nak makan malah merugikan plak tu....


Saya da amek iktibar !!!





1 comment:

  1. Rahasia dimanja dan dipuja suami, laksana pengantin baru, tengok www.herbal-gurahvagina.blogspot.com

    ReplyDelete