Selamat Datang Ke Blog Salihah

Selamat Datang Ke Blog Salihah

Thursday, 19 June 2014

Set Kurus Shaklee dari XXXL kepada S...No menggelebeh..No pucat...

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Bila sebut je nak kurus ataw nak diet...mesti masing2 fikir..bila da berdiet ni...badan mesti lembik lesu,muka jadi pucat...
Pastu bila da berjaya kurus pulak, badan mesti menggelebeh...strecthmark sana sini...

Now,kalo nak turunkan berat badan jangan risau2 lagi psl semua tu...sebab Shaklee ada menawarkan Set Kurus yang bukan saja menurunkan berat badan smata-mata,malah akan tolong merawat sama masalah kesihatan anda...x percaya ? emm...rugi laaa kalo x baca sampai abes...


LANGKAH 1 : BUANG/ DETOX/ NYAH TOKSIN

Langkah ni merupakan langkah paling penting sekali taw....
Buang dulu semua toksin dari badan kita..barula badan dapat serap vitamin lain dengan lebih berkesan

Caranya BERSIHKAN USUS dulu..
Wajib ambil Alfalfa @ Herblax..

Untuk permulaan ambil dengan dos rendah dahulu...
Alfalfa 4 biji sehari @ Herblax 4 biji sehari
Ambil 2 biji selepas sarapan pagi dan 2 biji selepas lunch
Ulang dos rendah ni selama 3 hari berturut2...

Kesannya korang akan rasa lawas sangat..korang akan sentiasa ke tandas la jawabnya...toksin akan dibuang melalui air kencing..Jadi amatlah penting korang minum air minimum 3L sehari supaya lemak2 yang da lama berkumpul tu lagi cepat dibuang..



LANGKAH KE 2:PECAH & BAKAR LEMAK

Ni start hari ke 4
Wajib ambil bersama Lecithin+Omega Guard
Lecithin akan PECAHKAN LEMAK
Omega plak akan BAKAR LEMAK dan kolesterol jahat

ni plak cadangan menu tuk slimming yer :

>>BREAKFAST
Sarap dengan makanan berat like mee goreng,bihun,kuew tiaw,roti canai,nasi goreng...(sebabnya ia akan control rasa lapar dan akan menahan anda dari melantak masa lunch hour nanti)...selepas sarapan telan 3 biji Lecithin +1 biji Omega Guard


>>MORNING TEA BREAK 
Amek 1 scoop Cinch Shake atau ESP.Bancuh dengan air kosong (jangan panas yer...nnt protein soya akan musnah).Ataupun boleh mix dengan jus buah..lagi lazat...Cinch Shake/ESP ni akan bagi kita rasa kenyang berterusan sehingga ke tengah hari.So,bila lunch hour nnt,sket je la makan...hihi...


>>LUNCH
Makan buah dulu sebelum makan...pastu lunch macam biasa..TAPI...control pengambilan kuantiti nasi yer.Amek nasi segenggam je...lebihkan sayur dan sup..kalo boleh,ratah sayur dan lauk banyak2 especially protein (tauhu,ikan,tempe,ayam)...Lepas lunch terus telan 3 biji Lecithin +1 biji Omega Guard

Rasulullah menyarankan supaya kita makan buah dulu sebelum makan nasi..Sebabnya  untuk memudahkan sistem pencernaan dalam usus dan bagi kita rasa sedikit kenyang..Jadi, tak de lah kita melantak makan nasi...


>>MINUM PETANG

Minum Cinch Shake atau ESP segelas..bancuh la dengan ape2 je yang anda suka..(bancuh dengan sirap bandung/sunquick/milo/blend dengan buah).Tujuannya supaya korang rasa kenyang dan masa dinner nanti korang tak akan makan banyak.Kemudian telan 1 biji Omega Guard


>>DINNER
Makan macam biasa..BUT..jangan menu HEAVY taw...sebab sistem pencernaan kita kurang aktif pada waktu malam dan tenaga kurang digunakan...Kalo tak nak makan ,korang boleh makan biskut/salad buah/salad sayur/roti/sup ..tapi jangan skip dinner plak..sebab nanti nafsu makan korang membuak2 keesokan harinya dan metabolisme badan akan menurun dengan drastik (apabila metabolisme turun,proses pembakaran lemak berlaku dengan perlahan sekali)..Kemudian terus telan alfalfa 3 biji sebelum tido..


TIPS untuk Buang Lemak lagi cepat : Setiap weekend amek 3 biji herblax sebelum tido...amalkannya setiap hujung minggu...tau tak nape sy cadangkan amek herblax time weekend je??sebabnya herblax memang la tersangat lawas..jadi anda akan sentiasa nak ke tandas je...hehehehe...




LANGKAH KE 3 :BINA OTOT..

Actually saya da masukkan point dalam cadangan menu tu....

Korang boleh pilih CINCH atau ESP
Sebab kedua-duanya protein...
Protein ni fungsinya bina otot..supaya tak menggelebeh bila dah kurus nanti..
Protein jugak bagi rasa kenyang dan tenaga...so even tengah diet,xder la rasa lembik jer..
nak pilih CINCH atau ESP ikot bajet korang la yer....cumanya saya nak bgtau CINCH ni superior as compared to ESP sebab dalam CINCH ada asid amino Leucine yang bantu bakar lemak


Inilah konsep set kurus Shaklee.

SENAMAN 

Selain dari jaga pemakanan, korang kena bersenam jugak k...Lagi cepat penurunan berat berlaku...n badan pon akan fit...

  • Angkat Berat..Tak kira jantina atau umur..Kenapa angkat berat?Sebab ia membantu menguatkan otot,tulang dan sendi-sendi...Bila korang sudah kurus,mesti korang nak badan yang kental dan fit kan? tak mau menggelebeh kan kan...

  • Jika korang bekerja di bangunan,sila naik tangga yer..setakat tingkat ke 3 tolong usahakan naik dengan tangga...ini juga salah satu bentuk senaman yang membakar lemak..(kalo tingkat ke 8 sila naik lif yer...hahahha)

  • Cuba cari parking kereta agak jauh dari ofis..kerana sekurang-kurangnya korang akan berjalan banyak langkah semasa pergi dan balik kerja.Berjalan dapat membantu meningkatkan kecergasan didalam badan korang kerana ia adalah aktiviti yang memberi impak kepada jantung korang dengan meningkatkan kadar denyutan jantung.

  • Cycling keliling taman perumahan selama 30 minit pon ok..melatih otot2 untuk jadi padat...(tak menggelebeh)

  • Berjoging dan berlari merupakan aktiviti yang memberikan kesan penurunan berat badan yang paling berkesan kerana ia membakar lebih banyak kalori

  • Pastika anda bakar lemak bukan tambahkan glukosa.Sekiranya korang bersenam pastikan jangan minum Milo,100 Plus atau ape2 minuman manis selepas tu okeh...

  • Cuba buat gerakan-gerakan yoga yang mudah.Yoga akan melatih tubuh untuk lebih rileks dan seimbang kerana gerakannya tidak berat.Lakukan secara konsisten untuk hasil yang maksimum..

  • Tak perlu bersenam setiap hari..cukup je dengan 3x seminggu..Biarkan badan korang rehat dan pulih.Ingat yer...kualiti senaman yang penting,bukannya kuantiti senaman.


Posisi Yoga


WARNING !!!


1 ) Minum air putih sekurang-kurangnya 3L sehari...(1L untuk berat 25kg...so,kalo berat korang 75kg,paling minimum korang kena minum 3L)..Bila makan vitamin,ia akan memekatkan darah.so,pengambilan air yang mengcukupi penting untuk melancarkan peredaran darah dalam badan...dan membantu penyerapan vitamin dengan baik ke dalam badan..



Kalo korang tak biasa minum air putih,cuba minum sikit2 tetapi berterusan...sebabnya penurunan berat berlaku melalui pembuangan air kencing,bukan kekerapan pembuangan air besar...Lagi kerap kencing,maksudnya lagi banyak lemak dan toksin dibuang keluar...


INGAT yer...minimum minum 3L air ialah air putih sahaja ! tak termasuk air manis...kalo korang leh kurangkan pengambilan air manis,lagi bagus...sebab pengambilan gula leh menyebabkan berat badan naik...


Ape yang penting korang buat perubahan sedikit demi sedikit...jangan drastik..nanti badan korang merajuk....sebab badan rasa suffer sangat2 dan korang pon jadi malas nak teruskan dengan program slimming tu..


contohnya:dari makan nasi 3x sehari try kurangkan kepada 2x sehari selama 2-3 hari pertama n seterusnya 1x sehari....
daripada sepinggan penuh nasi kepada separuh pinggan dan akhirnya segenggam je nasi..
daripada 3x sehari minum air manis,kurangkan kepada 2 cawan  n last secawan jerk...
daripada xsuka minum air putih,cuba sedikit by sedIkit sehingga la 3L sehari (depend berat badan masing2 k)...


Apabila badan da leh adapt dengan perubahan berperingkat itu,senangla korang nak kekalkan habit tu sebab badan da boleh bekerjasama dengan perubahan tu..



2) Berterusan ambil vitamin...ikut masa yang sama setiap hari....jangan skip2...supaya "biological clock" badan dah bersedia menerima "benda asing" yang masuk ke dalam sistem nya...



3) Makan makanan berkhasiat.Makan ikut keperluan badan,bukan ikut selera...korang kena kira BMI (Body Mass Index) dulu untuk kenalpasti korang ni berada dalam kategori overweight ke obesiti ke ideal weight ke... Then, korang da taw berapa banyak nak loss weight untuk capai berat ideal

Step seterusnya korang kena kira BMR (Basal Metabolic Rate) plak..BMR ni kadar kalori yang diperlukan oleh tubuh.
contohnya,Miss K punya BMR 1600,maksudnya badan dia perlukan tenaga 1600kcal je sehari.Kalo makan lebih,kalori tu akan disimpan sebagai lemak...Untuk nak slim,kena kurangkan kalori sebanyak 500kcal sehari...Macam Miss K tadi,untuk slim dia hanya perlu kalori sebanyak 1100kcal je sehari...


setiap makanan ada jumlah kalorinya tersendiri....kalo korang nak tahu detail kena hubungi sy la yer...hihihi...servis tip top punyerrr...



Last sekali,jangan cepat give up k...Biar turun sedikit demi sedikit tetapi berterusan penurunannya..

Mau LANGSING? RAMPING?...Saya akan guide korang dari A to Z...simple guideline but practical untuk buat korang kurus slim melim...

Buat customer saya,saya akan sediakan jadual pemakanan yang sememangnya disyorkan oleh pakar pemakanan Shaklee supaya korang rasa berbaloi dengan wang yang dilaburkan untuk kurus slim melim ni...



Dengan saya,korang akan dapat :
  • Jadual pemakanan yang berkesan
  • Guideline yang berterusan 
  • Tips eksklusif 
  • Perundingan percuma seumur hidup

JADILAH PENGGUNA BIJAK...


HUBUNGI :
SALIHAH (1122713)
PM/WhatsApp: 017 854 5086
FB:HaniqHani Salihah
LIKE FB Page:Butik Sihat+Cantik
Instagram:haniqhanisalihah


***TERIMA KASIH ALLAH***






No comments:

Post a Comment